Uncategorized

Μικρές αλλαγές για μεγάλα αποτελέσματα. (Α΄ ΜΕΡΟΣ)


Όλοι μας, λίγο έως πολύ, κάνουμε σχέδια, όνειρα, βάζουμε μεγαλεπήβολους στόχους και προσδοκούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, τη δουλειά μας ή την επιχείρηση μας. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζουμε γιατί δεν το διδαχτήκαμε ποτέ είναι ο τρόπος να το κάνουμε σωστά ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Επίσης, αυτός ο τρόπος είναι σημαντικός για να μην απογοητευτούμε από τη διάψευση των προσδοκιών μας. Αυτός ο τρόπος, που αποτελεί μια πολύτιμη γνώση, κρύβεται στη δύναμη των μικρών αλλαγών. Μικρές αλλαγές που κάνουμε στην καθημερινότητα μας,  αλλαγές φαινομενικά μικρές, που έχουν όμως τη δύναμη να αλλάζουν τη ροή των πραγμάτων και να προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.
Να μερικές ιδέες μικρών αλλαγών που διαπιστωμένα (από έρευνες και πειράματα), δίνουν σημαντικά οφέλη κατά την εφαρμογή τους.
Μικρή αλλαγή Νο 1: Τo λιγότερο είναι περισσότερο.
Είναι αποδεδειγμένο από έρευνες ότι οι πολλές επιλογές προϊόντων μπερδεύουν τον καταναλωτή. Οι πελάτες μπορεί να ζητούν πολλές επιλογές αλλά τελικώς (και υποσυνείδητα) θέλουν λίγες. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες 3 επιλογές μας (αφού διαπιστώσουμε τι του ταιριάζει και προτιμά πάνω κάτω) και έπειτα να τον καθοδηγήσουμε.
Μικρή αλλαγή Νο 2: Πειθώ χωρίς πίεση.
Ένα λάθος που κάνουμε, είναι να παρουσιάζουμε στην αρχή τα δυνατά στοιχεία (μιας προσφοράς, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας), ενώ στο τέλος εκθέτουμε την αδυναμία (π.χ. είναι ακριβό, παίρνει χρόνο κτλ). Έτσι, δεν δημιουργούμε αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Η αντίθετη πρακτική, να παρουσιάσουμε στην αρχή το μειονέκτημα και αμέσως τα δυνατά του στοιχεία, θέτει τις βάσεις για μια ειλικρινή και αξιόπιστη συνομιλία και ο άλλος είναι πρόθυμος να ακούσει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον την πρόταση μας.
Μικρή αλλαγή Νο 3: Να θυμάστε πώς οι άνθρωποι θυμούνται.
Σε μια παρουσίαση, σε ένα μάθημα ή όταν σχεδιάζουμε ένα site, φυλλάδιο κ.τ.λ. και απευθυνόμαστε σε ανθρώπους όπου θέλουμε να θυμούνται συγκεκριμένα πράγματα, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής:
• Πρέπει να χρησιμοποιούμε απλές λέξεις και όχι σύνθετες ή αφηρημένες.
• Σχεδιάζουμε κάτι γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξεχνούν εύκολα. Αν κάποιες πληροφορίες είναι πραγματικά σημαντικές, τις δείχνουμε ώστε να φαίνονται εύκολα στο μάτι.
• Οι εικόνες μαζί με τις κατάλληλες λέξεις βοηθούν στο να το θυμούνται πιο εύκολα μετά.
Μικρή αλλαγή Νο 4: Ζητώντας τη συμβουλή του άλλου.
Όταν θέλουμε να δείξουμε σε κάποιον συνεργάτη ή συνάδελφο ένα σχέδιο, ένα πλάνο, μία πρόταση κ.τ.λ. είναι προτιμότερο να ζητήσουμε τη συμβουλή του και όχι τη γνώμη του. 
Η επιλογή της πράξης (γνώμη ή συμβουλή) έχει σημασία, για την ψυχολογική θέση που θα πάρει ο άλλος..
Έρευνες δείχνουν ότι όταν ζητάμε τη γνώμη του άλλου, τον κάνουμε κατά κάποιον τρόπο κριτή, και αποστασιοποιείται. 
Ενώ, αν ζητήσουμε τη συμβουλή του, τον κάνουμε συνεργό, μέρος αυτού που μας απασχολεί, κομμάτι του.
Μικρή αλλαγή Νο 5: Πίσω από τις λέξεις.
Οι λέξεις που γράφουμε (π.χ. σε ένα post στο facebook, σε ένα blog κ.τ.λ.) ή που λέμε, δεν είναι απλά μόνο λέξεις, είναι πολιτική, είναι «όπλα», έχουν τεράστια επίδραση στους άλλους. Η επιλογή των σωστών λέξεων εμπνέει, καθορίζει, δημιουργεί συναισθήματα.
Αυτές είναι οι 5 μικρές αλλαγές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας, για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι η εφαρμογή των μικρών αλλαγών πρέπει να γίνεται όταν κάτι ταιριάζει για να εφαρμοστεί, να γίνει με γνώση, μέθοδο και στο σωστό timing.  
Ακολουθεί το B’ μέρος. Keep reading!

Author


Avatar